Warning: include(html/template.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/baranyaibalazswsda/web-server/web/templates/smartone/index.php on line 101
Warning: include(): Failed opening 'html/template.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/baranyaibalazswsda/web-server/web/templates/smartone/index.php on line 101
Gasztronómia
A régi felsőereki ember étrendje nem volt valami változatos. Nyáron háromszor étkeztek, télen csak kétszer. Kora délelőtt és délután.
Jellegzetes ételek:
- Laska leves: közönséges kifőzésre készített vizes tésztát gyúrnak, nem túl vékonyan /metélt tészta vastagságra/ Kinyújtották, és tepsibe rakták, majd rózsaszínűre sütötték. Utána nagy leveles tányérba aprítva leöntötték köménymag levessel.
- Bodog nagy pogácsa: Lisztet zsírral és tejföllel összegyúrták pogácsa sűrűségű tésztává. Ujjnyi vastagságúra a tepsibe nyomkodták, majd meg kenték tejföllel és kisütötték; sülés után kockára vágták. Ezt a helyiek „lapos pite”-nek is nevezték.
- Krumplis bukta: Héjába megfőzték a burgonyát. Tisztítás után lisztel, tejföllel és élesztővel összegyúrták. Utána megkelesztették. Kockára vágva édes vagy sós töltelékkel összehajtották és megsütötték. Rétegesre hajtogatva pogácsa is készülhetett belőle.
- Kukorica málé: 2x ˝ literes bögre kukoricaliszt, ˝ liter búzaliszt, ˝ bögre cukor, 2 dl. tejföl, 2 dl. zsír, 3 dkg. élesztő, 3 db. tojás. A tejben felfuttatott élesztőt a zsírral összemorzsolták, majd a lisztet és a többi hozzávalót hozzáadva összegyúrták, és tepsibe téve megsütötték.
Forrás: www.wikipedia.org